به گزارش ارومیا نوین، توسعه هر کشوری نیازمند توجه به بخشهای مختلف فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی آن کشور بوده و ترسیم الگوی توسعه پایدار باید بر مبنای ۲ محور توسعه معادن و توسعه کشاورزی استوار باشد چرا که این بخشها نعمات الهی هستند که هیچ هزینهای را برای دولتها ندارند.
آذربایجانغربی نیز در شمالغربی ترین نقطه کشور قرار گرفته است و جود نعمتهای خدادای این هطه از کشور را به ظرفیتی بینظیر برای تحرک اقتصادی فراهم کرده است و پیشران اقتصادی شمالغربی ترین نقطه کشور به شمار میرود.
وجود مزارع غنی این خطه از کشور را به قطب محصولات کشاورزی تبدیل کرده است و اما در کنار این مزارع وجود معادن غنی و خدادادی نعمت را بر مردم این منطقه به وفور فراهم کرده تا این خطه از کشور به سرزمین فرصتهای بینظیر شناخته شود.
محدوده معادن آذربایجانغربی تحت پوشش سه زون از زونهای بیستگانه اکتشاف سیستماتیک کشور شامل “اشنویه – خوی”، “مریوان – مهاباد” و “شاهیندژ – ماهنشان” قرار گرفته و این استان از نظر تنوع مواد معدنی با داشتن ۵۱ ماده معدنی جایگاه سوم کشور و از نظر ذخایر معدنی با داشتن یک میلیارد و ۲۱۴ میلیون تُن ذخیره مواد معدنی در جایگاه هفتم کشور قرار دارد.
اشتغال بیش از پنج هزار نفر در بخش معدن آذربایجانغربی و سرمایهگذاری افزون بر ۳۶۶ میلیارد تومانی در این بخش این استان را به قطبهای مهم بخش اقتصادی استان تبدیل کرده است.
وجود ۲ معدن طلای “زرشوران” و “آقدره” تکاب، آذربایجانغربی را در زمره استانهای طلایی کشور قرار داده که سالانه در مجموع هزار و ۳۵ تُن طلا از این ۲ واحد برای فرآوری استخراج میشود.
از طرفی دیگر هممرز بودن با کشورهای ترکیه، عراق و جمهوری خودمختار نخجوان، پیداکردن بازارهای هدف در این کشورها و دیگر کشورهای منطقه نیز زمینه شکوفایی بیشاز پیش بخش معدن و فرآوردهای معدنی را در آذربایجانغربی فراهم میکند.
وجود معادن غنی از نعمتهای خدادای به شمار میرود و آذربایجانغربی از این قاعده مستثنی نیست و وجود بیش از یک میلیارد و ۲۱۴ میلیون تُن ذخیره قطعی در معادن این استان منجر شده تا سالانه بیش از ۱۷ میلیون و ۴۳۵ تُن انواع مواد معدنی در استان استخراج میشود.
با وجود مشکلاتی که بر سرراه حوزه معادن آذربایجان غربی وجود دارد با این وجود داشتن معادن طلا، باریت، تیتان و سنگ تزئینی از مهمترین قابلیتهای معدنی در این استان است، که ظرفیت بالایی در ایجاد اشتغال دارد و هرچند که در سالهای گذشته این ظرفیت مورد غفلت قرار گرفته است ولی با برنامهریزی مدون و جذب سرمایهگذاری در این حوزه میتواند نقش مهمی در اقتصاد آذربایجانغربی ایفا کند.
ایران از لحاظ تنوع مواد معدنی با کشف ۶۸ نوع ماده در جایگاه دهم دنیا جای گرفته و از نظر ذخایر شناسایی شده با حدود ۶۰ میلیارد تن که از این رقم نزدیک به ۴۰ میلیارد تن ذخیره قطعی و بقیه احتمالی است، رتبه پانزدهم را به خود اختصاص داده است.