مسعود تجریشی در گفتوگو با ارومیانوین، با اشاره به موضوع رهاسازی آب به سمت دریاچه ارومیه اظهار داشت: در این رابطه توافقی با وزارت نیرو انجام شده بود که اگر بارشها طبیعی باشد، حقآبه دریاچه ارومیه داده شود و اگر بارشها کم باشد به نسبت مساوی، آب باقیمانده بین دیگر مصارف و مصرف زیستمحیطی، تقسیم شود.
وی با اشاره به اینکه در سال گذشته تغییر دولتها و عدم هماهنگی دستگاههای اجرایی سبب شد تا حقآبه دریاچه، کمتر داده شود تصریح کرد: سال گذشته ۹۲ درصد آب کشاورزی و بیش از ۱۰۰ درصد آب شرب و صنعت داده شد اما کمتر از ۳۵ درصد حقآبه دریاچه ارومیه واگذار شد در حالی که بارش ها تنها ۱۰ درصد کاهش یافته بود.
مدیر دفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: همین این عوامل سبب شد که هم اکنون تراز آب دریاچه ارومیه نسبت به مشابه سال گذشته ۶۰ سانتیمتر کاهش یافته است.
وی با اشاره به اینکه دولت و مجلس شورای اسلامی، احیای دریاچه ارومیه را حیثیت نظام و بسیار پراهمیت میدانند افزود: تاکید رئیسجمهور برای پنج سال آینده به منظور احیای دریاچه ارومیه با توجه به پایان پروژههای سازهای بر روی پروژههای نرمافزاری متمرکز شده است.
تجریشی بیان کرد: امسال نخستین سالی است که ۶۵ درصد تمرکز بر پروژههای نرمافزاری و ۳۵ درصد برای پروژههای سخت افزاری گذاشته است و هم اکنون رقم ۲۵۰ میلیارد تومان پول نقد در نظر گرفته که بیش از ۱۳۰ میلیارد تومان آن در رابطه با وزارت جهاد کشاورزی است و حتی دولت برای تامین منابع مالی برای پروژههای نرمافزاری تمام تلاش خود را انجام داد.
وی در ادامه با ابراز تاسف از اینکه امسال وزارت نیرو به بهانههای مختلف، رهاسازیها را از پشت سدها انجام نداد گفت: حتی سد مهاباد به علت عدم رهاسازی، در حال سرزیر بود و بنابراین عزم جدی توسط وزارت نیرو برای رهاسازی وجود نداشت در حالی که باید فروردین امسال رهاسازی انجام میشد.
مدیر دفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه اظهار داشت: با وجود اینکه گفته میشد که اگر در اسفند سال گذشته و فروردین امسال این رهاسازیها انجام انجام نشود با افت شدید تراز آب دریاچه مواجه شده و در شهریور ماه نیز با کاهش سطح آب، شاهد گرد و غبار خواهیم شد و برای مردم و اکوسیستم منطقه مشکلات فراوانی ایجاد میشود، اما این رهاسازی انجام نشد.
وی افزود: هم اکنون زمان رهاسازی به پایان رسیده چون در صورت رهاسازی در این بازه زمانی، کشاورزان آن را برداشت میکنند پس با وجود بارشهای مطلوب و پیگیری معاون جمهور، اما حقآبه دریاچه براساس قانون عمل نشده است.
تجریشی با اشاره به پروژههای سختافزاری سخت افزاری دریاچه ارومیه اظهار داشت: معاون اول رئیسجمهور دستور داده که پروژه انتقال آب از سد کانی سیب به دریاچه ارومیه تا پایان شهریور ماه به پایان رسیده و آبگیریها به پایان برسد و اگر به لحاظ مدیریتی، پیگیری و عزمی برای سرانجام رسیدن آن باشد هم اکنون میتوان این پروژه را به بهرهبرداری رساند.
وی با بیان اینکه هم اکنون برنامه نرمافزاری احیای دریاچه ارومیه به طور کامل آماده است تصریح کرد: عمده هزینههای انجام شده در دولتهای یازدهم و دوازدهم یعنی ۷۵ درصد در پروژههای سازهای رفته بود بنابراین باید این پروژههای سازهای هر چه زودتر به پایان برسد.