به گزارش سرویس اقتصادی ارومیانوین، ذخایر معدنی یکی از اساسیترین پایههای اقتصادی هر منطقه و کشور به شمار میرود و نقش معادن در توسعه اقتصادی کشورها قابل انکار نیست و در این میان آذربایجانغربی با دارا بودن۴۸۹ معدن و ۵۱ نوع ماده معدنی شناسایی شده در رتبه سوم کشوری قرار دارد.
همین توانمندیها در بخش معدن سبب شده تا این استان به یکی از قطبهای مواد معدنی کشور تبدیل شود؛ شرایط اقتصادی حاکم بر کشور و اعمال تحریمهای ظالمانه، ایجاب میکند از ظرفیت معادن بیش از پیش در راستای توسعه همه جانبه استان بهره گرفته شود.
معادن به عنوان ظرفیتهای بالقوه استان آذربایجانغربی هستند که علاوه بر توسعه استان، زمینه اشتغال پایدار را فراهم میکنند ولی غفلت مسوولان به ویژه در سالهای اخیر سبب شده نتوانیم از ظرفیتهای معدنی برای توسعه استان بهره بگیریم؛ هر چند استاندار آذربایجان غربی به عنوان شخص اول اجرایی استان بارها بر استفاده از ظرفیتهای معدنی تاکید کرده است ولی همواره استفاده از این ظرفیت مغفول مانده به طوریکه مسوولان در جلسات مختلف بر بهرهگیری از این ظرفیت تاکید کردهاند و سپس موضوع به فراموشی سپرده شده است.
واگذاری معادن به افراد دارای دانش فنی و سرمایه
غلامرضا بابایی، رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت آذربایجان غربی دراین خصوص گفت: یک میلیون و ۷۵ هزار تن ظرفیت اسمی استخراج از معادن طلای استان است.
وی افزود: ۶۰۰ کیلوگرم نقره و ۳ هزار کیلوگرم جیوه از معادن استان استخراج میشود.
رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت آذربایجان غربی با اشاره به نقش استان در استخراج و فرآوری مواد معدنی، ادامه داد: استخراج مواد معدنی میتواند منبع درآمدی خوبی برای استان و کشور باشد.
بابایی بر سرمایهگذاری در این عرصه تاکید کرد و گفت: ضرورت دارد با جذب هر چه بیشتر سرمایهگذاری در استان، نسبت به رونق بخش معدن تلاش شود.
رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت آذربایجان غربی واگذاری معادن به افراد دارای دانش فنی و سرمایه مالی تاکید کرد و افزود: در واگذاری معادن به اهلیت افراد و دانش و تخصص آنها توجه میشود تا از هدر رفت مواد معدنی و تخریب منابع طبیعی جلوگیری شود
حضور کمرنگ بخش خصوصی مهمترین عقب افتادگی استان
پریسا عابدپور،معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجانغربی به مشکلات پیش روی معادن استان اشاره کرد و گفت: عمده مشکل معادن کوچک در استان کمبود نقدینگی، نبود واحدهای فرآوری مجهز بزرگ مقیاس در منطقه، تجهیزات و ماشینآلات مناسب است.
وی بر جذب سرمایهگذار تاکید کرد و افزود: ورود سرمایهگذاران داخلی و خارجی می تواند زمینه بهبود وضعیت موجود استان را فراهم سازد.
معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجانغربی عدم مشارکت شرکتهای دولتی و نبود سرمایهگذاری را از دیگر مشکلات پیش روی معادن استان عنوان کرد و اظهار داشت: نبود زیرساختها و ممانعت ارگانهای ذیربط نیز سبب شده تا مشکلات پیش روی معادن بیشتر شود.
بابایی با بیان اینکه پیشروی واحدهای تولیدی استان مشکلات متعددی وجود دارد، ادامه داد: تضادهایی در بخش مسائل اجتماعی، زیست محیطی و منابع طبیعی با بخش معدن وجود دارد.
وی با اشاره به راهکارهای حل این مشکل، اعلام کرد: ضرورت دارد به سمت حل مشکلات رفت و باید تفاهمهایی ایجاد شود که در پی آن عقب افتادگیها در واگذاری پهنای اکتشافی به بخش خصوصی جبران شود.
معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجانغربیمهمترین عقب افتادگی استان در بخش معدن و صنایع معدنی را حضور کمرنگ بخش خصوصی (بخصوص در حوزه اکتشاف و استخراج و فرآوری) عنوان کرد و گفت: ایجاد زیرساختهای ارتباطی از جمله راه نیز میتواند به جذب سرمایهگذار کمک کند.